En chokerende nyhed og et Amerika i kaos
Marts var kun lige begyndt, da den chokerende nyhed ramte dansk politik, at den konservative formand Søren Pape Poulsen var død efter en hjerneblødning. Det skete få dage efter jeg havde mødt Søren sidst, han var på vej til en forhandling i forsvarsministeriet og vi havde en kort, som så ofte før. Ikke mindst da jeg indgik den store infrastrukturaftale i 2021, var den konservative formand en af de centrale forhandlingspartnere.
At Søren var et år yngre end jeg selv, gør naturligvis ikke chokket over hans alt tidlige bortgang mindre og jeg tror der er rigtig mange i dansk politik, der har reflekteret lidt over vores eget arbejdspres efterfølgende.
Mine tanker går i denne tid til Sørens familie, venner og hans partifæller. Ikke mindst de der var tæt på de chokerende begivenheder til partiets hovedbestyrelsesmøde hvor Pape pludselig faldt om.
Der blev dog ikke meget tid til at reflektere, for i denne uge er jeg med Folketingets finansudvalg i Washington hvor vi skal blive klogere på amerikansk politik og ikke mindst hvad man kan forvente der vil ske hvis enten præsident Biden genvinder præsidentposten i november eller hvis tidligere præsident Trump får vælgernes opbakning til at vende tilbage til Det Hvide Hus.
Det er 9 år siden jeg sidst var i USA, dengang som skatteminister til Verdensbankens årsmøde. Og selvom USA altid har været et politisk land splittet mellem de to store partier republikanerne og demokraterne, så føles det lille årti der er gået siden mit seneste besøg, som en menneskealder. USA befinder sig allerede i et politisk kaos og det er vanskeligt at se, hvordan det kan blive yderligere kompliceret, uanset hvilken af de to præsidentkandidater der vinder i efteråret.
Vigtigt er det dog at opleve hvordan respekten for Danmark og den støtte vi giver til Ukraines frihedskamp er enorm, uanset om man taler med politikere eller embedsfolk.
Forhåbentlig vedtager kongressen meget snart en samlet hjælpepakke til Ukraine. Vi kan håbe det.
|